5 dolog a dobozokkal kapcsolatban, amire vállalkozóként oda kell figyelned

Ha nagyobb méretű vagy súlyú küldeményt szeretnénk eljuttatni egy közeli, vagy távolabbi helyre, minden esetben egyaránt fontos, hogy a csomag a lehető legnagyobb biztonságban és épségben érjen oda. Ezek talán mindenki számára egyértelmű tényezők, de van jó pár egyéb szempont is, amit érdemes észben tartani és szakszerűen kezelni, elősegítvén a küldemény minél akadálytalanabb haladását és továbbítását. 

Hogy mik a legfőbb szempontok? Haladjunk végig rajtuk a belcsíntől a külcsínig, majd a biztonságos szállításig és annak ellenőrzéséig. 

Vágjunk is bele!

1. A termék becsomagolása – biztonság és praktikusság

Ügyeljünk rá, hogy ha a csomagolás többrétegű, akkor a közvetlen belső csomagolás, vagy dobozolás legyen a legmasszívabb, hiszen ez érintkezik közvetlenül a termékkel. Akár egy-, akár többrétegű a csomagolás, sajnos könnyen követhetünk el olyan hibákat, melyek a küldeményünk sérüléséhez vezethetnek. 

Ezután a legfontosabb, hogy a csomagolást úgy készítsük el, hogy az valóban megfelelő legyen, és biztonságot nyújtson a küldemény számára. Amikre fokozottan figyelnünk kell: 

A doboz fala

Fontos, hogy elegendő vastag legyen, tehát egy súlyos, nehéz tárgyat lehetőleg ne kartondobozba rakjunk. A vékony falú dobozok nem képesek megfelelő védelmet nyújtani, hisz ezek nem jól tartanak, a nagy súly miatt kiszakadhat az aljuk, ami a küldeményünk teljes károsodását is jelentheti.

Kiálló részek elkerülése: ügyeljünk arra, hogy a küldemény ne tartalmazzon kiálló részeket, mert ezek könnyen letörhetnek. Tegyük az ilyen tárgyakat nagyobb dobozba és töltsük ki az üres helyeket. Sokszor a térkitöltő anyag minősége a rossz, ez is felelős lehet egy-egy sérülésért. 

Törékeny tárgyak kezelése: a törékenyebb tárgyakhoz nem igazán számít jó választásnak az újságpapír. Válasszunk inkább hungarocellt, vagy egyéb tartással rendelkező, rugalmas anyagot. 

Leragasztás: kerüljük a celluxot, mivel nem elég erős. Használjunk erős ragasztószalagot, amivel elkerülhetjük az esetleges károk keletkezését.

Jó választásnak tűnhet a futártasak és a légpárnás boríték is. A választás a vállalkozás egyedi igényeitöl függ. A kevésbé törékeny, kevesebb védelmet igénylö tárgyak esetében, a futártasakok bizonyulhatnak jobb választásnak. Ha kisebb, értékesebb, törékenyebb tárgyakat szállítunk, a légpárnás borítékok költséghatékonyabb megoldást jelenthetnek. 

2. A csomagolás külalakja

Bár – többrétegű csomagolás esetén – maga a termék közvetlen csomagolása kerül szállítás után legkésőbb ‘napvilágra’, mégis egy nagyon fontos tényező, hiszen a külső csomagolás eltávolítása után ennek tükrében alkot véleményt a címzett az áruról és magáról a feladóról is.

Természetesen a külső csomagolásnak is a lehető legjobbnak kell lennie, de egy kicsit kevésbé megnyerő dizájnú csomagolás még feledhető, azonban ha maga a termék van ad-hoc alapon becsomagolva, az már negatív képet festhet a cégről.

Nagyon fontos, hogy mindenképp jó adatokat adjunk meg a címzettel és saját magunkkal kapcsolatban is. Egyértelműen címkézd fel csomagjaidat a címzett címével és a visszaküldési címmel. Ez segíthet abban, hogy csomagod megérkezzen a rendeltetési helyére, és szükség esetén visszajusson hozzád.

Cégünk logója lehetőleg szerepeljen minden felületen, ez egyrészt beazonosíthatóvá teszi könnyen a csomagot, másrészt reklámcélokat is szolgálhat.

3. Környezetre gyakorolt hatás

A futártasakok és a légpárnás borítékok közötti választás során fontos figyelembe venni a csomagolás környezetre gyakorolt hatását is. Mindkét lehetőségnek megvannak a maga elönyei és hátrányai ebben a tekintetben.

A futártasakok jellemzöen biológiailag nem lebomló anyagokból készülnek, amelyek lebomlása hosszú ideig tarthat a hulladéklerakókban. Egyes futárszolgálatok azonban környezetbarát lehetőségeket kínálnak, például újrahasznosított vagy biológiailag lebomló futártasakokat, amelyek segíthetnek csökkenteni a környezetre gyakorolt hatást.

A légpárnás borítékok viszont jellemzően környezetbarátabb anyagokból készülnek. Ezenkívül könnyűek és kevesebb helyet foglalnak el a konténerekben, ami segíthet csökkenteni a szállításból származó szén-dioxid-kibocsátást.

Végsö soron a futártasakok és a légpárnás borítékok közötti választás számos tényezőtől függ, beleértve a tételek méretét és értékét, a költségvetést és a környezetvédelmi szempontokat. Döntéskor vegyük figyelembe ezeket a tényezőket, és ne habozzunk kapcsolatba lépni a szállítmányozó társaságokkal vagy a csomagolóanyag-beszállítókkal további információkért és útmutatásért.

4. Méret

Miután kiválasztottuk a megfelelő csomagolási megoldást, fontos annak hatékony használata,  hogy termékeink biztonságosan és időben megérkezzenek rendeltetési helyükre.

Válaszd ki a megfelelő méretet: Győződj meg róla, hogy a csomagolás valóban megfelelő méretű-e a küldeményekhez viszonyítva. A túl kicsi csomagolás sérüléshez vezethet, míg a túl nagy tasak növelheti a szállítási költségeket és szintén sérülést eredményezhet.

Kiemelten fontos, hogy a megfelelő méretű csomagolást válasszuk, vagy a plusz részeket megfelelően kitömjük. 

5. Biztonság és szállítás

Válassz olyan szállítmányozási társaságot, mely jó hírnévvel rendelkezik a megbízhatóság és az ügyfélszolgálat tekintetében. Ez már garancia arra, hogy a csomagok időben és jó állapotban megérkeznek majd.

Kövesd nyomon küldeményeidet! Használj nyomkövetési szolgáltatásokat a küldemények precíz ellenőrzéséhez és biztosítsd azok időben történő kézbesítését. Ez segíthet a szállítás során esetlegesen felmerülő problémák vagy késések azonosításában is.