Hogyan csomagolunk? – avagy üdvözlünk az egyedi dobozok világában!

Dobozok egymáson egy raktárban

Neked mennyire fontos a külső?

És a belső értékek? A Wanapack-Minikernél mindegyiket fontosnak tartjuk. Az egyedi doboz gyártás segít abban, hogy vállalkozásod belső értékeihez formáld a külső megjelenését a termékeidnek.

Egy értékes termék ugyanis egy hozzá méltó csomagolással érheti el azt a hatást, amely a vásárló életére rendkívül pozitív hatással lehet.

Ha pedig a vásárló boldog, akkor mi is azok vagyunk.

Ebben az írásban a kis csomagolástörténeti lecke után betekintést nyújtunk a „Minikeres” rendszerbe.

 Megtudhatod többek között,

 • miért fontos az értéknövelés
 • milyen lehetőségeket kínálunk
 • hogy készül az egyedi gyártású doboz
 • mi az a biegelés és miért elképesztően hasznos
 • milyen folyamaton visszük végig az ügyfeleket

Tarts velünk az egyedi doboz gyártás világába!

Egyszer volt, hol nem volt…

A csomagolástechnika hajnalán az egyetlen szempont csak és kizárólag a termék védelme volt.

Aztán ahogy telt-múlt az idő, úgy a kreativitás is elkezdett szárnyalni.

Előtérbe került a marketing és a márkaépítés.

A csomagokon, dobozokon megjelentek személyre szabott üzenetek, az adott cég logója, egyre csinosabb és csinosabb csomagolási megoldásokkal halmozták el a megrendelőket.

Értéknövelés a középpontban

A fejlődés pedig megállíthatatlan a csomagolás terén is, hiszen mára már több rétegű, jól tűrő, erősebb kartonokat használnak, nagyobb csomagolási sűrűségről beszélhetünk, valamint egységcsomagok rakatolására is van lehetőség.

Ráadásul sokkal jobb a helykihasználás, kevesebb a holttér a csomagolásban. Ennek köszönhetően a szállítási költség is csökken.

Miért nagyszerű még, ha kevesebb a holttér?

A legjobb természetesen az, ha egyáltalán nincs szükség térkitöltő anyagokra, vagy legalábbis nem nagy mennyiségben. Így a minimálisra csökken annak az esélye, hogy megsérül az áru.

Mi indokolja az értéknövelést?

A piac változásához alkalmazkodni kell.

Olyan csomagoló-és töltőanyagokat kell megtervezni, kifejleszteni, amelyek haladnak a korral.

Ezért a kapkodás helyett tudatos tervezésre van szükség. Ennek köszönhetően lényegesen lehet csökkenteni a csomagolóanyag használatot is, ami által akár 30-40%-os költségcsökkentés érhető el.

Éves szinten ez sok millió forintos megtakarítást is hozhat egy cégnek.

A gazdaságos csomagolás tehát kulcsfontosságú. Az pedig hab a tortán, ha marketing eszköznek is lehet használni a csomagolást, hiszen az adott cég logója, üzenete ott díszeleghet a csomagon.

Mit kínálunk?

Olyan lehetőségeket, amely által a megrendelő igazán magáénak érezheti a dobozt.

Vevőink számára ugyanis egyedi gyártású dobozokat is kínálunk. Itt azonban nem állunk meg, hiszen költséghatékony megoldásokat tudunk javasolni. Sőt, egyedi grafikával történő nyomtatással piaci előnyre is szert tehetnek ügyfeleink, hiszen a csomagolást ellenállhatatlan marketingeszközként is használhatják.

Mennyi az annyi?

Mi határozza meg pl. az egyedi gyártású doboz árát?

Ez sok szemponttól függ:

 • Milyen méretű a doboz?
 • Hányféle szín kerül rá?
 • Mekkora a mérete a doboznak?
 • Milyen méretű logóra van szükség?
 • Mennyi a doboz példányszáma?

A kérdések száma szabadon folytatható, egyedi gyártású doboz esetén nincs két egyforma ár, több összetevőt is mérlegelni kell.

Ez díszdoboz?

Sokan felteszik a fenti kérdést.

Arra alapozva teszik fel a kérdést, hogy ha ilyen egyedi doboz gyártására van lehetőség, amely sokféle színben, igényes kivitelben pompázik, akkor ez szinte már díszdoboznak minősül.

A válaszunk egyértelmű: mi csomagolódobozzal dolgozunk, nem díszdobozzal.

A díszdoboz általában fényes, kasírozott felület, amelyen bármilyen grafika megjeleníthető. A Minikernél a csomagolódobozok egyedi grafikával való ellátása tartozik a feladataink közé, ami legtöbbször egy cég logójának feltüntetését jelenti a magadott színekben, a doboz oldalain.

A biegelés csodája

Először is mit jelent az a szó, hogy biegelés?

Ez a technika a vastagabb papírok, kartonok meghajtását teszi lehetővé.

Más néven hornyolás. Törésre hajlamos, merev, vastag kartonféleségek vaknyomással nyomtatása a hajtás vonalában. Így törésmentes hajtási vonal kialakítására van lehetőség.

Tehát méretre tudjuk hajtogatni a dobozt.

Ennek köszönhetően nem kell kapkodva, minél nagyobb példányszámban rendelni dobozokat.

Például, ha három különböző méretű dobozt akarunk nagyobb példányszámban legyártatni, akkor felesleges három különböző rendelést leadni.

A Minikernél ugyanis összevonjuk ezeket a dobozokat, mert tudjuk, hogy a dupla vagy tripla biegelés lehetővé teszi, hogy a kért méretre hajtogassuk precízen a dobozokat.

És a biegelési csodának hála, a megrendelő jelentős költéscsökkentéssel számolhat.

Tikk-takk

Mennyi ideig tart az egyedi doboz gyártás tervezési folyamata? Mennyi időt vesz igénybe a mintadoboz elkészítése?

Ez is több tényező függvénye.

Ha megkapjuk a mintatermék pontos paramétereit, akkor 2-3 munkanap alatt meg is vagyunk a tervezéssel. Természetesen arra is felkészülünk, ha nekünk kell egy adott méretű termékhez megoldást találni.

Amikor kész vagyunk a tervezéssel, az ügyfél kap egy rajzot arról, hogyan fog kinézni a doboz. Teszünk javaslatot arra is, hogy milyen típusú dobozt érdemes használni a csomagoláshoz.

És persze megszületik az árajánlat a megadott darabszám függvényében.

Ha az ügyfél nem tud pontos darabszámot megadni, akkor tájékoztatjuk arról, hogy annál a méretű doboznál mi a minimum rendelési mennyiség.

Van lehetőség mintadobozt is kérni, aminek elkészítése 2 munkanapot vesz igénybe.

Tehát ha összeadjuk a tervezéssel, a mintadoboz elkészítésével töltött időt, akkor nagyjából egy hét alatt el is készül a várva várt mintadoboz.

Ügyféligény a középpontban

Minden részletre kíváncsiak vagyunk, ugyanis így tudjuk az ügyfél számára a legjobbat nyújtani.

Az igényfelmérésnek köszönhetően világossá válik számunkra:

 • milyen típusú dobozra lenne szükség
 • milyen gyártástechnológiát alkalmazzunk
 • milyen legyen a doboz szélessége, mélysége, magassága
 • mennyire törékeny a termék
 • mekkora súlya van a terméknek
 • fektetve vagy állítva lehet szállítani a terméket

Ügyféltípusok

Az egyedi tervezéseknél kétfajta ügyféllel találkozunk:

1.  Aki ismeri a szakmát, esetleg beszerzési szakemberként dolgozik, s pontos paramétereket ad számunkra. Ez lényegesen megkönnyíti a dolgunkat, persze.

2.  Aki nem ismeri a pontos paramétereket és kevés elképzelése van a csomagolásról. Ebben az esetben a termelési vezetőnkkel egyeztetve igyekszünk a legjobb megoldást kínálni az adott termék csomagolására.

Elégedettségi faktor

Mivel minket az elégedett ügyfelek töltenek, ezért minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a legmagasabb szintet nyújtsuk számukra.

Az ügyfeleinket olyan világos és átlátható folyamaton visszük végig, amelynek a kezdetétől fogva figyelünk rájuk. Tisztázzuk a paramétereket, amelyek az árajánlatban egyértelműen meg is jelennek.

Ha nem elégedett a vásárló, s a mi hibánkból fakadóan a dobozban hiányosságokat tapasztal, akkor természetesen díjmentesen új mintadobozt készítünk.

Ha tehát egyedi doboz gyártás után kutatsz, vagy csak a csomagolással kapcsolatos kérdéseidre akarsz választ kapni, fordulj hozzánk bizalommal!