Kartondobozok szerepe a logisztikában

Hullámkarton

Észrevetted már, hogy a legtöbb küldeményed kartondobozban érkezik? Ez nem véletlen, hiszen a logisztikában jelentős szerepet játszanak ezek a fajta szállításra alkalmas eszközök. Akár azt is mondhatnánk, hogy a kartondobozok a szabványos csomagolási megoldásoknak számítanak a termékek szállítása során – legyen szó tárgyakról, törékeny dekorációról, élelmiszerekről vagy bármi másról.

De miért vannak előnyben részesítve a masszív nejlonból készült zacskókhoz, a műanyag dobozokhoz, vagy a fém, bivalyerős ládákhoz képest a kartondobozok?

Kartondobozok szállítása palettákon

A logisztika ékkövei

A jó öreg kartondobozt könnyű természetesnek venni webshopok töretlen szárnyalásának korában, és az import-export rohanó világában. Amikor azonban elemezni kezded a kartondobozok összeállítását, jobban megértheted, miért van ez a fajta megoldás privilegizálva más csomagolóanyagokkal szemben. 

Környezetbarátabbak, könnyebbek, és védelmet nyújtanak a terméknek a szállítás során.

De mire gondolunk pontosan?

A kartondoboz, a szállítmány védőszentje 

  1. Megvédik a tartalmat a sérülésektől

A csomagolás elsődleges feladata az, hogy megakadályozza a termék szállítása során bekövetkező sérüléseket. Ez természetes, hiszen senki sem örülne sérült árunak vagy az online megrendelt, törött vagy szakadt termék érkezésének.

A kartonrétegek hullámos felépítése, ezáltal pedig párnázottsága védelmet biztosít a szállítás során.

Tudtad, hogy az egyfalú kartondobozok akár 10 kg-ot is elbírnak, míg a duplafalú kartonok sokkal nagyobb súllyal is terhelhetőek? Bizony!

A kartondobozok sokkal erősebbek, mint azt korábban gondoltad! A maximális védelem érdekében térkitöltő anyagokat is használhatsz, például nejlon párnákat, hungarocellt vagy újságpapírt.

  1. Hosszú távon is strapabíróak

Ázsiából, Amerikából, vagy a világ másik végéről érkezik a rendelésed?

Ettől függetlenül a csomagolásnak kifogástalanul kell szolgálnia a termék védelmét: nem csak pár órán vagy napon, de akár heteken keresztül is. Ehhez általában a duplafalú kartondobozokat ajánlják, amelyek robusztus védelmet nyújtanak, csökkentve a sérülés kockázatát.

A dupla falnak köszönhetően az átpakolás vagy a csapadékkal való érintkezés során keletkezett szakadások és anyag gyengülések is elkerülhetőek. 

  1. Könnyű szerkezetűek

Tagadhatatlan, hogy egy fémből készült, hatalmas és erős szállítódoboz is tökéletesen megvédi a küldeményt, azonban ez a fajta megoldás a legkönnyebb küldeményekre is jó néhány plusz kiló súlyt dob, míg az igazán nehéz csomagokat szinte megmozdíthatatlanná teszi.

A könnyebb mozgatás érdekében a kartondobozok bizonyulnak a megfelelő választásnak, hiszen nem csak tökéletesen védik a termékeket a sérülésektől, de a rakodók munkáját sem nehezítik meg. 

  1. Egymásra helyezhetőek

Bár ez a különleges kiváltság leginkább a duplafalú kartondobozokra érvényes – ezeket akár egymásra is helyezheted.

Akár a raktárban vagy a teherautóban szembesülsz a problémával: nincsen elég hely arra, hogy minden külön-külön érintkezzen a földdel vagy a polccal, ezeket a dobozokat építőkockaként tornyozhatod egymásra.

Figyelj oda azonban arra, hogy a dobozok attól, hogy strabapíróak, még nem bírnak el minden nehézséggel, így érdemes ezeket súly alapján csökkenő sorrendben egymásra helyezni. 

  1. Környezetbarát megoldást nyújtanak

A kartondobozok anyagukból adódóan teljes mértékben újrahasznosíthatóak, így ezeknek nem kell a szállítás sikerességét követően sem hulladékként végezni.

Nincs más dolgod, mint eltávolítani róla a matricákat, a belsejéből pedig a térkitöltő anyagokat, összehajtani és már kész is!

Helyezd ezt szelektív hulladékgyűjtőbe vagy keress fel kifejezetten ezzel foglalkozó cégeket, akik azonnal elkezdik a kartondoboz újrahasznosítását. 

Válassz kartondobozaink közül vagy készíttess egyedi, logóval ellátott hullámkarton dobozt: a lényeg az, hogy bebiztosítsd a szállítmányod épségét, és az ügyfelek elégedettségét.

Te melyik csomagolás mellett teszed le a voksod?