Környezetbarát ötletek, amelyekkel egyedivé teheted csomagolásod

Azonban, ha túl sok csomagolóanyag van egy jelentéktelen tárgy lefedéséhez, az mit mondana a cégről? A mi életünkben az éghajlatváltozás az egyik legfontosabb téma, amely mindenkinél előtérbe kerülhet, legyen szó egy kormányülésről vagy a vasárnapi vacsoráról.

Szerencsére a különböző iparágak is felismerték ezt a problémát, és egyre többet fektetnek be a fenntartható gyakorlatokba és a környezetbarát termékekbe.

De nemcsak az iparágak, hanem a fogyasztók is jobban odafigyelnek arra, hogyan közelítenek az iparágak a fenntarthatósághoz. A termék csomagolása olyan fontossá vált, hogy meghatározhatja az eladásokat.

A Recycling Magazine szerint a fogyasztók 74 százaléka nyilatkozott úgy, hogy többet fizetne a fenntartható csomagolásért, közel egynegyedük pedig hajlandó fizetni a 10 százalékos vagy annál nagyobb költség növekedéséért!

Egyes cégeknek egyedi csomagolási megoldásokra van szükségük, míg mások továbbra is a mindennapi kartondobozt használják.

Akárhogy is, a vállalatok mostanra még jobban tudatában vannak annak, hogyan csomagolják termékeiket.

Ezek a trendek azt bizonyítják, hogy a csomagolás fogyasztói egyre növekvő igényt mutatnak a fenntartható anyagok és gyártási folyamatok iránt.

Ezen túlmenően erős jelzést adnak arról, hogy a fogyasztás és a pazarlás közötti egyensúly teljes mértékben a mi kezünkben van, elérhető közelségben.

Szeretnénk segíteni, hogy hogyan alakíthatsz ki Te is környezetbarát csomagolást:

Visszaküldhető csomagolás

Talán még Te is emlékszel a tejesemberre, aki a friss tejet szállította reggelente a nagymamához.

A palackot sohasem kellett kidobni, hiszen miután a tejet elfogyasztották, és a kancsót visszaadták, visszatérítést kaptak.

Napjainkban is léteznek különböző platformok, akik az újrafelhasználhatósággal foglalkoznak. 

Az ilyen kezdeményezések igencsak népszerűvé váltak a bezárások idején, hiszen egyre többen választották az érintésmentes kiszállítást.

Így végül is visszatértünk a kezdetekhez, amikor is az ajtókilincsre akasztották a tejet.

Egyre több helyen van már lehetőségünk arra, hogy a kiürül csomagolást visszavigyük oda, ahol megvásároltuk.

Ezeket fertőtlenítik, és később újra felhasználják őket.

A táskák, amelyekben a rendelések érkeznek, szintén újrafelhasználhatók lehetnek.

Minimalizmus

A minimalista csomagolási forma tárhelyet és anyagköltséget takarít meg. Nem mellesleg pedig nagyon népszerű.

Az egyszerűség azonban nagy átgondolást igényel. Az egyszerű néha sokkal nehezebb, mint a bonyolult, hiszen alaposan át kell gondolnunk, hogy a letisztult csomagolással hogyan tudunk hatékonyan kommunikálni.

Emellett a csomagolásnak bizonyos védőelemeket kell kínálnia, és az ellátási lánc néha rugalmatlan lehet a kortárs, környezetbarát kialakításához való alkalmazkodásában. 

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a minimalista csomagolásnak is kellemesnek kell lennie a szem számára, főleg akkor, ha a csomagolásunk legalább olyan fontos, mint a benne lévő tartalom.

Milyen korlátai és lehetőségei vannak ennek a csomagolásnak?

Kisebb felülettel kell dolgozni, hiszen valószínűleg nem egy nagy mintával fogjuk kitölteni a rendelkezésünkre álló felületet.

A kis helyen való boldoguláshoz kreativitásra és tehetségre is szükség van. Itt nincs lehetőségünk hibázni, így egyszerre jelent kihívást és lehetőséget.

Bioműanyagok

A bioműanyagok műanyagnak tűnnek, de természetesen elérhető és pótolható biomassza-forrásokon alapulnak, mint például a tej, a búza és a húsfehérje.

Azonban nem minden bioműanyag biológiailag lebontható.

De ezt a lehetőséget is használhatjuk a csomagolás kialakításához.

Tintatakarékosság

Gondoltál volna erre a környezetbarát lehetőségre?

A szója például csodákat tehet a környezetünkkel, ha a kőolajalapú tinta alternatívájaként használjuk.

A szója- és más növényi alapú tinták nem bocsátanak ki káros szerves vegyületeket, amelyek negatív hatással lehetnek a környezetre és az emberi egészségre.

Ez megkönnyíti az újrahasznosítást is, mivel a szójafesték könnyebben tintamentesíthető.

Hullámkarton dobozok

A bejegyzésünk elején már ejtettünk néhány szót a hullámkarton dobozokról, de szerettük volna még inkább kiemelni, hogy mennyire környezetbarát termékről van szó.

Önmagában talán nem elég egyedi, ha valaki ilyen dobozt használ, azonban, ha egyedi gyártású hullámkartont használunk, az már 100%-osan egyedi.

Az egyedi gyártású, tervezésű dobozok legnagyobb előnye, hogy biztos lehet benne, hogy rajtad kívül senki nem rendelkezik azzal a modellel.

Nemcsak a doboz formáját szabhatod egyedivé, de kiegészítheted logóval, idézettel, képekkel és más grafikai elemekkel.

Te melyik pontot alkalmaznád annak érdekében, hogy egyedivé, de főleg környezetbaráttá válj?