Útmutató a csomagküldő dobozok kiválasztásához

Kisméretű kartondoboz

Az elmúlt években az internetes kereskedelem „karrierjének” fénypontját éli, hiszen egyre többen használják ki az online vásárlás nyújtotta lehetőséget otthonuk kényelméből.

A webshopos vásárlások népszerűsége lehetővé teszi, hogy egyre többen értékesítsenek online. Ezt bizonyítja az is, hogy egyre többen keresnek postázáshoz, csomagküldéshez szükséges csomagolóanyagokat, kellékeket.

 A csomagolóanyag kiválasztásánál sokakban felmerülhet a kérdés: „mégis mibe csomagoljak”? Borítékba, papírdobozba, esetleg fóliába? Választhatunk alapanyag, forma, erősség, vastagság vagy akár szín alapján is. Csomagküldés során azonban a legfontosabb szempont, hogy a csomagolás sérülés és szakadásmentes legyen, és a belehelyezett termék épségben érkezzen meg. Ezért érdemes lehet átgondolni bizonyos tényezőket, hogy elkerüljük a nem megfelelő csomagolás kiválasztását.

 Belföldre vagy külföldre szállítom a csomagot?

Milyen természeti jelenségek érhetik a terméket?

Milyen méretű csomagolás szükséges?

 Különböző kritériumoknak kell megfelelnie a csomagolásnak, azonban ezt a három kérdést ajánlott alaposabban is átgondolni.

 Szállítás belföld vagy külföld?

 Termékünket szállíthatjuk rövidebb, illetve hosszabb útvonalon is, a cél azonban mindig az, hogy nap végén ugyanolyan állapotban érkezzen a megrendelőhöz, mint ahogy feladtuk. A belföldi szállításnál is minőségi megoldásra van szükség, de a külföldi utak egy jóval strapabíróbb és erősebb védőborítást igényelnek. Ilyenkor előfordulhat, hogy nem egy autóban szállítják végig a csomagot, többször átpakolják, így könnyebben meg is sérülhet.

 Nagyobb, sérülékenyebb termékeknél gyakran alkalmaznak fa alapú megoldásokat, azonban kisebb termékeknél elegendő a hullámkartonból készült doboz. Ez az anyag számtalan formában, méretben és különböző vastagságokban létezik, így a hosszú út alatt is megfelelő védelemmel látja el a terméket. A biztonság fokozása érdekében a külső védelem mellett belső védelmet is bevethetünk. Használhatunk térkitöltő anyagokat vagy fóliával tekerhetjük körbe a törékeny tárgyakat.

 Természeti jelenségekvíz, levegő

 A szállítás során különböző természeti jelenségeknek van kitéve a termék, melyek gyengíthetik, rosszabb esetben teljesen tönkretehetik a csomagolást. Egy nyitott teherszállítón az eső gyengítheti papírból készült dobozainkat, egy tengeri szállításnál pedig a sós levegő lehet rá hatással. 

 Méretkisebb, nagyobb, egyedi

 A méret kiválasztása is fontos szempont, törekedjünk arra, hogy a doboz mérete nagyjából egyezzen a termék méretével. Így elkerülhetjük a felesleges csomagolóanyagok, térkitöltők használatát és felhalmozását. Ha a standard méretek közül mégsem tudunk választani, egyedi doboz készítésére is van lehetőség. 

 A csomagoló doboz tükrözi vállalatod és a márkád hitelességét

 A csomagolóanyag minőségén nem érdemes spórolni, hiszen ez az első, amit az ügyfelünk meglát, kezébe vesz, így rögtön kialakul benne egy első benyomás. Ha a rendelése szakadtan, megnyomódva érkezik, nem valószínű, hogy legközelebb is minket fog választani. 

Nyomtatott csomagoló doboz = előny a versenytársaiddal szemben

 Minden webáruház célja, hogy vásárlói elégedettek legyenek és legközelebb is igénybe vegyék a szolgáltatását. A saját logód felhasználásával még igényesebbé, professzionálisabbá teheted a csomagolást, hiszen az egyszerű, barna doboz helyett egy egyedi nyomtatású, minőségi doboz érkezik a megrendelőhöz. 

 Az ideális csomagküldő doboz ezekkel a funkciókkal van ellátva:

 Védelem – Az egyik legfontosabb feladata egy csomagolásnak, hogy megvédje a terméket a külső hatásoktól, például rázkódástól, ütődéstől, mozgatástól.

 Praktikusság – Legyen egyszerű a szállítása és a tárolása. Bizonyos hullámkarton dobozok például rendelkeznek füllel, ezzel segítve a szállítást. Valamint lapra szerelve tárolhatók, tehát a későbbiekben sem foglalnak nagy helyet.

 Környezetbarát – Próbáljunk meg minél környezetkímélőbb megoldást választani, és a felesleges térkitöltőket elhagyni.

 Informatív – Legyen egyértelmű a csomag tartalma, ha lehet tüntessük fel a logót, használjunk egyedi nyomtatást vagy egyedi ragasztószalagot. 

A megfelelő csomagolásra tekintsünk úgy, mint egy ruhavételre. Mielőtt megveszel egy nadrágot, mindenképpen felpróbálod, mert szeretnéd, hogy tökéletesen passzoljon. Ha túl nagy, akkor folyamatosan lecsúszik, ha túl kicsi, akkor szorít és kényelmetlen. A termékednek ugyanígy szüksége van a megfelelő külső borításra, ezért szánjuk rá az időt a kiválasztásra és amennyiben lehetséges, végezzünk próbacsomagolást.

A csomagolás kiválasztása izgalmas folyamat, és ha megfogadod a fenti tanácsokat, te is hozzájárulhatsz a jobb, gazdagabb vásárlói élmény kialakításához.